Puunpolton pienhiukkaspäästöt ovat terveydelle haitallisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 40% Suomen kaikista pienhiukkaspäästöistä tulee puun pienpoltosta. Osuus on huomattavasti suurempi tiheään asutuilla pientaloalueilla. Pienhiukkaspäästöt ovat ensisijaisesti paikallinen ongelma; eniten pienhiukkaspäästöistä on haittaa puunpolttajalle itselleen ja lähialueiden naapureille. Tässä viisi helppoa ja hyväksi havaittua keinoa vähentää oman puukiukaan, takan tai muun tulisijan hengitysilmaan päästämiä hiukkasia.

1. Käytä vain kuivaa puuta

Kuiva puu palaa paremmin kuin märkä. Sopiva kosteusprosentti poltettavalle puulle on 15-20%. Puun kosteuden ollessa 40% tarvitset sitä noin kolmanneksen enemmän kuin poltettaessa puuta, jonka kosteusprosentti on 25%.

Kuiva puu palaa myös märkää puuta huomattavasti puhtaammin. Pienhiukkasten määrää saadaan vähennettyä huomattavasti polttamalla vain kuivaa puuta. Kuivan puuklapin tunnistaa mm. siitä, että se on kevyempää kuin märkä puu ja kuiva klapi on usein halkeillut päästä.

2. Sytytä tuli oikein

Sytyttämisvaiheessa palaminen on aina epäpuhtaampaa. Siihen kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota. Yleinen tapa tulisijan sytyttämiseen on, että sytykkeet asetetaan alimmaiseksi, ja päälle asetellaan isompia puita. Tehokkain ja puhtain sytytystapa on kuitenkin sytyttää tuli päältäpäin, jolloin alle pinotaan ilmavasti isompia puita, ja sytykkeet tulevat päällimäiseksi.

3. Älä polta jätteitä

Moni käyttää jätteitä (mm. maitopurkkeja) sytykkeenä saunan pesää tai takkaa sytyttäessä. Jätteet kuitenkin palavat huonosti ja päästelevät ilmoille suuren määrän pienhiukkasia, häkää ja hiilivetyjä. Jätteet kannattaa suosiolla kierrättää asianmukaisesti, ja käyttää sytykkeenä esimerkiksi tuohta ja kiehisiä.

4. Vältä kitupolttoa

Kitupoltolla tarkoitetaan sitä, että palotapahtuma ei saa riittävästi ilmaa. Osa ajattelee, että tällä tavoin poltettaessa lämpöä jäisi enemmän talteen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mitä kituliaammin puu palaa, sitä pienempi hyötysuhde siinä on. Kitupolttoa tehtäessä savu on tummempaa ja kitkerämmän hajuista. Tämä kertoo huonosta palamisesta.

5. Puhdista savut Hiukkari-pienhiukkassuodattimella

Edelliset neljä kohtaa ovat tärkeitä, kun halutaan mahdollisimman puhdas palamistulos. Vaikka noudattaisi tarkasti niitä kaikkia, ei kuitenkaan saada poistettua kuin osa pienhiukkaspäästöistä. Jokainen tulisija on yksilö, ja voi olla vaikeaa löytää päästötön tai vähäpäästöinen polttotapa.

Paras tapa minimoida omat pienhiukkaspäästöt on asentaa savupiipun päähän sähkötoiminen Hiukkari-pienhiukkassuodatin, joka ei päästä pienhiukkasia savupiippua pidemmälle olipa tulisija ja polttotapa millainen tahansa. Vaikka joku yllämainituista ”oikean puunpolton” vaiheista jäisikin toteutumatta tai ei toimisi, käyttäjäystävällinen ja käytännössä huoltovapaa Hiukkari korjaa ongelman. Hiukkarin hyötysuhde on 70-95%, joka tarkoittaa sitä, että ainoastaan murto-osa tulisijasta lähtevistä pienhiukkasista päätyy hengitysilmaan.

Mistä tietää, että puu palaa puhtaasti ja vähäpäästöisesti?
  • Savu on kesällä väritöntä ja lämmityskaudella vaalean harmaata
  • Savu ei haise kitkerälle. Kitkerä savun haju kertoo huonosta palamisesta.