Vantaalaismies asennutti omakotitalonsa piippuun sveitsiläisen Hiukkari-pienhiukkassuodattimen tammikuun lopulla. 20 kilowatin pellettilämmittimen lisäksi hänen kodissaan lämpiää myös samaan hormiin kytketty puusauna kerran viikossa. Eläkkeellä oleva toimittaja seuraa aikaansa: katolle on vastikään asennettu aurinkopaneelit ja nyt hiukkassuodatin vähentää terveydelle vaaralliset puunpolton pienhiukkaspäästöt minimiin, todennäköisesti vasta toisena omakotitalona koko Suomessa.

Miten Hiukkarin toiminnan voi varmistaa?

Hiukkari on sähkösuodatin, eli se varaa hormissa nousevat pienhiukkaset negatiivisesti, jonkajälkeen ne kiinnittyvät sähköstaattisten voimien ohjaamina hormin seinämiin. Vantaalaiskodin pellettilämmitys on jo valmiiksi varsin pienipäästöinen verrattuna haloilla lämmittämiseen ja parikymmentä kevättalven saunomiskertaa eivät vielä olleet kasanneet sadehatuttomaan hormiin niin paljoa hiukkasia, että laitteen toiminnan olisi voinut helposti todeta piippuun kurkkaamalla. Sovimme asiakkaan kanssa, että pyrimme kuitenkin todentamaan laitteen toiminnan noin neljän käyttökuukauden jälkeen ja tilasimme paikalle nuohousyrittäjä Kimmo Sirénin.

Pellettilämmityksen päästömittaus ilmanlaatumittarilla

Testasimme aluksi pellettilämmityksen päästöjä netistä ostamallani Xiaomin ilmanlaatumittarilla, joka on saanut käyttäjiltään halvasta hinnasta huolimatta erinomaiset arviot. Pidin laitetta noin parikymmentä senttiä piipun yläpuolella, nuohooja Sirén ja hänen oppisopimuksella nuohoojaksi opiskeleva tyttärensä Jade kirjasivat lukemia ylös.

Hiukkarin ollessa päällä mittari ilmoitti lukemiksi keskimäärin noin 30-40 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Valtioneuvoston asetuksen mukaan ulkoilman PM2.5 keskiarvopitoisuus ei saa ylittää vuoden aikana 25 mikrogrammaa, joten mitattu lukema oli varsin pieni ottaen huomioon, että hiukkaset eivät ehtineet hajaantua pihapiiriin lainkaan.

Kun Hiukkari kytkettiin pois päältä, lukemat nousivat nopeasti yli kolmensadan mikrogramman per kuutiometri, eikä mittarin asteikko hetkittäin edes riittänyt hiukkaspitoisuuden kohotessa yli kuudensadan. Yhteenvetona voidaan todeta, että pellettilämmityksessä pienhiukkasten määrä putosi tämän testin perusteella jopa yli 90%, kun hiukkassuodatin kytkettiin päälle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Hiukkari-päällä-e1591599793180.jpeg
Suodattimen ollessa päällä valtaosa miljoonista pienhiukkasista kiinnittyy hormin seinämään ja nyt myös mittarina toimineeseen paperiarkkiin. Kasaantuneet hiukkaset poistetaan nuohoamalla.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Hiukkari-pois.jpeg
Kun sama kahden minuutin testi tehtiin suodattimen ollessa pois päältä, jäi paperi puhtaaksi hiukkasten noustessa palokaasujen mukana pois hormista, ulkoilmaan hengitettäväksi.

Laboratoriotutkimukset ja kenttätestit päätöksenteon tukena

Vaikka hiukkassuodattimen toimintaa onkin mielenkiintoista havainnollistaa tällaisilla epävirallisilla kotitesteillä, löytyy vakuuttavin tieto Hiukkarin tehosta riippumattomien keskieurooppalaisten tutkimuslaitosten tuloksista.

Itävaltalaisen BIOS BIOENERGIESYSTEME GmbH -tutkimuslaitoksen kaksivuotisessa kenttätestissä pienhiukkaspäästöjen vähentämisessä saavutettiin 80,2-97,7% tehokkuus ja Saksalaisen RWE Power -energiayhtiön tutkimuslaitoksen testeissä 73,6-96,5% tehokkuus.

Pelkät prosentit eivät päästövähennysasiaa kuitenkaan ratkaise: päältä sytyttämällä, puhdasta, kuivaa sekapuuta polttamalla päästöjä syntyy selvästi vähemmän kuin märkää puuta ja roskia käryttämällä.